Speed Test

De Ultieme Gids voo uw Internet Speed Test

Wanneer het er op aankomt om de beste internet speed te ontvangen, zijn er heel wat variabelen waarmee rekening moet worden gehouden. En wanneer er iets fout gaat met je systeem en je begint ongewoon trage snelheden te ervaren, dan kan het probleemoplossingsproces ingewikkeld en overweldigend zijn.

Daarom hebben wij De Ultieme Gids voor uw Internet Speed Test en - Verbinding opgesteld. We leggen je stap voor stap uit wat je moet weten over het internet, zodat je het probleem van jouw systeem kan oplossen en jouw traag internet kan verbeteren.

Internetsnelheid en Verbinding: De Ultieme Gids
Hoofdstuk 1:

Internet Speed Test

De speed test is jouw perfecte hulpmiddel en zal jou begeleiden doorheen het proces waarbij internetsnelheid wordt gemeten en er naar problemen wordt gezocht. Intenetsnelheid testen kan jou vertellen welke snelheden er gehaald worden op een bepaald moment, wat de eerste stap is in het achterhalen van de problemen die jouw internet beïnvloeden. Internetsnelheid testen uitvoeren is eenvoudig met Speedcheck, en de gegevens van elke testen die je uitvoert, worden handig opgeslagen zodat je ze allemaal later opnieuw kan nakijken.

Internetsnelheid Test 101

Probleem met uw internet speed?


Heb je internetproblemen? Heb je te maken met traag internet, of webpagina’s die ongewoon lang nodig hebben om te laden? Er is niets frustrerender dan wachten en wachten - en wachten! - op het laden van een pagina, of omgaan met internet dat zo traag is dat het op je achterloopt. Gelukkig is het eenvoudig om een internetsnelheidstest uit te voeren, en het kan je een idee geven van wat er mogelijk aan de hand is.

We bieden je begeleiding aan over hoe je een trage internetverbinding kan oplossen, maar laten we starten met het meest belangrijke hulpmiddel: De Snelheidstest.

Internet snelheid testen


Wanneer je internet traag lijkt, is een internetsnelheidstest een van de hulpmiddelen die je nodig hebt om op zoek te gaan naar de oorzaak van de trage prestaties. Een snelheidstest is in essentie een internetsnelheidsmeter die je een accurate meting geeft over hoe snel je computer data upload en download naar het internet.

Deze precieze metingen hebben is belangrijk, want een trage download- en uploadsnelheid kan wijzen op een probleem met je internetprovider, of mogelijk een routerprobleem. Anderzijds, als de snelheidstest aantoont dat jouw internetsnelheden normaal zijn, kan het wijzen op een probleem met de website die je probeert te openen, of dat je internetsnelheid niet sterk genoeg is voor het soort surfen dat je probeert uit te voeren.

Internetsnelheidstesten zijn eenvoudig om uit te voeren, duren slechts enkele seconden en zijn reclamevrij uit te voeren met Speedcheck.

Speedcheck gebruiken om je internetsnelheid te testen


Je internetsnelheid nakijken is net zo eenvoudig als surfen naar Speedcheck.org, klikken op de blauwe ‘Start Test’ knop, en de test laten lopen. Wacht tot de test voltooid is, vervolgens worden er drie metingen weergegeven bovenaan uw scherm:

 • Latentie wijst op een vertraging in de tijd die data nodig heeft om te reizen naar zijn bestemming. Latentie wordt gemeten in milliseconden en algemeen gesproken is een latentie kleiner dan 100ms goed. Hogere latenties, zoals meer dan 200ms, kunnen vertragingen veroorzaken bij bepaalde acties, zoals bijvoorbeeld wanneer je videochat met anderen, en kan je internet trager doen lijken dan het is.
 • Downloadsnelheid, gemeten in Mpbs, wijst op hoe snel je toestel data download van het internet. Als jouw downloadsnelheid niet snel genoeg is om de activiteiten te ondersteunen die je uitvoert, zoals het bekijken van video's of gamen, kan het lijken dat je internet traag of vertraagd is.
 • Uploadsnelheid, ook gemeten in Mpbs, verwijst naar de snelheid waarmee je toestel data kan uploaden naar het internet. Jouw uploadsnelheid beïnvloedt hoe snel je grote bestanden, zoals foto’s en video’s, zal uploaden.

Het is belangrijk om regelmatig je internetsnelheid na te kijken voor verschillende redenen:

 1. Je ISP contract zal aangeven wat de beloofde upload- en downloadsnelheden zijn, maar dat wil niet zeggen dat je die exacte snelheden ook zal halen. Meer nog, jouw snelheden kunnen zelfs heel wat lager zijn dan de snelheden in het contract, wat de functionaliteit van je internet en het vermogen om te surfen, kan beïnvloeden.
 2. Het is mogelijk dat je de beloofde snelheden op bepaalde momenten in de dag zal halen, maar niet op andere. De enige manier om te bepalen hoe goed je internet werkt, is door een snelheidstest uit te voeren op verschillende momenten van de dag. Je zal zo misschien wel ontdekken dat het vertraagt tijdens piekmomenten, en weer versnelt later in de nacht of vroeg in de ochtend, wanneer er minder mensen online zijn.

Om een beeld te krijgen van wat jouw internetsnelheden werkelijk zijn, zal je meerdere snelheidstesten moeten uitvoeren op verschillende momenten van de dag. Met Speedcheck.org worden alle vorige snelheidstesten opgeslagen, zodat je alle resultaten tegelijk eenvoudig kan bekijken.

Bijvoorbeeld, stel dat jouw provider contract zegt dat je downloadsnelheden van 50Mpbs zal bereiken en uploadsnelheden van 10Mpbs. Je voert een aantal testen uit en stelt vast dat je downloadsnelheden aan 48.9 Mpbs en uploadsnelheden van 9.4 Mpbs bereikt. Deze snelheden zijn perfect in orde, en zijn erg dicht bij de beloofde snelheden. Maar, stel dat je testen aantonen dat in plaats van downloadsnelheden van 50Mpbs je slechts 4.5 Mpbs krijgt, dan is dat een verschil dat de werking van je internet aanzienlijk zal beïnvloeden en toont aan dat er ergens een probleem met het systeem is.

Ongewoon trage download-of uploadsnelheden kunnen wijzen op een probleem met je internetprovider, verbinding, of kan eenvoudigweg voorkomen op een periode in de dag wanneer veel mensen het internet gebruiken. Als je meerdere testen uitvoert en ontdekt dat je snelheden voortdurend traag zijn, dan kan dit wijzen op een probleem dat aangepakt moet worden, als je wil surfen zonder vertragingen, niet wil wachten op pagina’s terwijl ze laden, of niet te maken wil hebben met bufferproblemen wanneer je video’s probeert te bekijken.

Je internetsnelheid begrijpen is slechts één stap in het oplossen van traag internet. Hoe meer je begrijpt van de internetsnelheden waarmee je werkt, hoe sneller je zal kunnen bepalen welke problemen trage snelheden of slechte prestaties kunnen veroorzaken. Van daaruit kan je bepalen hoe je internetproblemen kan oplossen en de prestaties (en betrouwbaarheid) van je internet kan verbeteren.

Maar wat is Mpbs precies? En hoe los je een trage internetverbinding op? Hier is wat informatie die je nodig hebt en wat extra hulpmiddelen om je internetverbinding te versnellen.

Hoofdstuk 2:

Internetverbinding: de Basis

Om traag internet op te lossen, moet je de informatie over de verschillende soorten internetverbindingen begrijpen. Van de verschillende ISPs die kan je kiezen, tot hoe internetsnelheid wordt gemeten: hier is de gedetailleerde informatie die uitlegt hoe je internet werkt. We zullen ook uitleg geven over de verschillen in download- en uploadsnelheden, zodat je de resultaten van jouw snelheidstest kan gebruiken om beter te begrijpen hoe snel jouw internet werkt.

Internetverbinding Basis

De basis van internetverbindingen begrijpen


Laten we starten met een kort overzicht van hoe het internet werkt, zodat je begrijpt wat we proberen te doen wanneer we internetproblemen proberen op te lossen.

Toestellen, zoals computers, mobiele telefoons en tablets verbinden met het internet op verschillende manieren, inclusief via kabel onder de grond, mobiele verbindingen of zelfs via de satelliet. Eens verbonden, kunnen computers met elkaar praten en kan je informatie bekijken en delen met anderen over de hele wereld in slechts enkele seconden.

Om te verbinden met het internet, kan je toestel verbinding maken via een internetprovider (ISP) of door mobiele data van je mobiele telefoon te gebruiken door je toestel te verbinden met het internet. Wanneer je een toestel met jouw GSM verbindt (wat ook tethering heet), zet je jouw telefoon om in een mobiele hotspot. Niet alle providers en abonnementen laten tethering toe, en je moet ervan bewust zijn dat het gebruiken van je telefoon als hotspot heel wat data zal verbruiken van jouw abonnement. Mobiele providers zoals Vodafone, T-Mobile, Tele2, Ben,.. bieden abonnementen aan waarbij tethering is toegestaan.

Als het aankomt op je internetprovider, kan je kiezen uit verschillende bedrijven, zoals bij het kiezen van je mobiele telefoon provider. De meest gebruikte ISPs zijn Ziggo, KPN, NLE, Online, Telfort of T-Mobile. Verschillende internetproviders bieden verschillende soorten internet aan, zoals dial-up, breedband en DSL. We gaan hierover later meer in detail, aangezien het type verbinding ook een invloed zal hebben op de manier waarom jouw computer of smartphone met het internet verbindt.

Eens je je aanmeldt bij een ISP en je service begint, zal je computer een Internet Protocol, oftewel IP adres, toegewezen krijgen. Dit adres, dat bestaat uit een reeks nummers met punten tussenin, helpt om je computer en al jouw online activiteit te identificeren.

Wanneer je computer verbonden is met jouw ISP en je een IP adres hebt (dit gebeurt meestal automatisch, en is niet iets waar je je algemeen gesproken, zorgen over hoeft te maken), krijg je toegang tot het internet, kan je websites bezoeken, e-mails versturen en zoveel meer.

Het probleem is, dat als een onderdeel van de systemen niet werkt, je geen toegang tot het internet zal krijgen. En als je internetsnelheid te traag is, kan zelfs eenvoudig surfen vervelend worden, of kan je zelfs niet eens verbinding maken met bepaalde websites. Vaak weet je niet welk deel van het hele systeem dat je verbinding voorziet, niet meer werkt. Het is dan ook hier dat je de oorzaak van het probleem zal moeten gaan uitzoeken.

Wat je moet weten over ISPs


Het is belangrijk om te beseffen dat ISPs (internet providers) niet allemaal dezelfde internetdiensten aanbieden wat betreft kost, download- en uploadsnelheid. Elke ISP is anders en je zal alle aspecten die het meest belangrijk voor je zijn zorgvuldig moeten afwegen. Onthoud dat sommige ISPs een minimum contracttermijn hebben, soms van wel 2 jaar, waardoor je jouw beslissing weloverwogen moet nemen aangezien je mogelijk een lange tijd vast zal zitten bij jouw ISP.

Bij het evalueren van jouw provider opties kan je ook best altijd recensies lezen. Ze kunnen je belangrijke informatie geven over factoren zoals betrouwbaarheid, technische ondersteuning en algemene prestaties van een ISP, waar je anders niets van zou weten.

Een van de belangrijkste verschillen tussen ISPs is het feit dat ze verschillende download- en uploadsnelheden aanbieden. Deze snelheden hebben een rechtstreekse invloed op hoe goed je zal kunnen surfen op het internet en kan een van de redenen zijn waarom je internet zo traag is.

Naast de snelheid die een ISP kan aanbieden, denk ook na over de volgende factoren:

 • Beschikbaarheid - Voor je te veel opzoekwerk over een ISP doet, zorg ervoor dat de provider diensten aanbiedt in jouw omgeving. Sommige ISPs kunnen geen diensten aanbieden in bepaalde gebieden, en sommigen zijn enkel te verkrijgen in bepaalde regio's in een stad. Vertrouw de kaart die de ISP zelf aanbiedt niet, aangezien het vaak niet in detail gaat over welke specifieke diensten op welke adressen beschikbaar zijn. Neem dus de tijd om te provider te bellen en ga na uit welke beschikbare diensten jij kan kiezen.
 • Betrouwbaarheid - onderzoek of de ISP gekend staat om storingen. Dit kan namelijk zeer frustrerend worden, zeker als je voor je werk het internet nodig hebt.
 • Abonnement opties en prijzen - De meeste ISPs hebben een uitgebreid aanbod aan abonnementen, die kunnen verschillen in snelheid en prijs. Kijk naar de beschikbare opties en ga na of er een optie is die geschikt is. Indien niet, kijk eens naar de andere ISPs.
 • Contracten - Lees altijd de kleine lettertjes wanneer je het contract van een ISP overweegt. Sommige contracten vereisen dat je aangesloten blijft voor minstens 2 jaar en er kunnen kosten in rekening worden gebracht indien je jouw contract vroegtijdig stop zet. Kijk ook zeker het contract na in verband met kosten - sommige kosten zijn slechts vastgelegd voor een bepaalde termijn en kunnen stijgen na die periode.

Er is nog een andere belangrijke factor om in rekening te brengen bij het kiezen van een ISP: Is het de soort internetverbinding die je wil.

Hoe wordt internetsnelheid gemeten?


Internetsnelheid kan worden gemeten op verschillende manieren, maar de meeste ratings zullen verwijzen naar Mbps.

 • Eén kilobyte per seconde (Kbps) is de laagste snelheidsrating die wordt gebruikt. Het wordt vaak gebruikt bij verouderde soorten internetverbinding, zoals dial-up modems.
 • Een megabyte per seconde (Mpbs) is gelijk aan 1.000 Kbps. Dit is de meest gebruikte snelheidsmaateenheid die je vandaag de dag zal zien.
 • Een gigabyte per seconde (Gpbs) is gelijk aan 1.000 Mpbs. Deze maateenheid wordt gebruikt voor krachtige netwerken.

Hoe hoger de rating, hoe sneller het internet.

Laat ons even focussen op Mpbs. Wat is normaal? Wat is er niet normaal?

Internet contracten aangeboden door ISPs worden vaak onderuit gehaald door downloadsnelheid. In het merendeel van de wereld starten contracten rond de 3Mpbs en stijgen ze vandaar naar snelheden van 10Mbps, 20Mbps, 50Mbps, 100Mbps, 200Mbps, 500Mbps en in sommige steden zelfs tot 1000Mbps (1Gbps).

Om een beeld te krijgen van wat jouw internetsnelheid is, moet je overwegen hoe je toestel met de modem verbindt. Conventionele ethernet-kabels kunnen ofwel snelheden van 100 Mpbs of 1 Gpbs (1000 Mpbs) ondersteunen. Afhankelijk van hoe snel je internetverbinding naar je ISP is, kan ofwel de internet- of ethernetverbinding mogelijk het knelpunt zijn. Bijvoorbeeld, als je jouw ISP betaalt voor een verbinding van 500 Mpbs, maar je gebruikt een 100Mpbs ethernetkabel om te verbinden met je modem, zal de ethernetkabel je verbinding vertragen naar 100 Mpbs, ook al betaal je voor sneller internet. Anderzijds, als je slechts betaalt voor een verbinding van 50Mbps maar je gebruikt een gigabyte ethernetkabel, zal de kabel overdaad zijn aangezien de internetsnelheid van je ISP veel trager is dan wat de kabel kan voorzien.

Je hoeft niet noodzakelijk een ethernetkabel gebruiken om je computer met jouw modem of router ter verbinden. Als je toestel wifi ondersteunt zoals de meeste laptops en smartphones, kan je draadloos met de modem verbinden via wifi. In dit geval heb je twee verbindingen: je toestel verbindt met de modem via wifi, en de modem verbindt met jouw ISP. Eender welke van deze verbindingen kan je internet vertragen. Dat wil zeggen dat je er voor moet zorgen dat je een wifi router kiest die de snelheden ondersteunt die jouw ISP levert. Denk eraan dat ook de afstand tot de router je snelheid kan vertragen, dus je kan het best een router voorzien die op zijn minst tweemaal de snelheid van je ISP kan leveren.

 • Voor netwerken thuis zal je zien dat internetsnelheden variëren van 1Mpbs tot 500Mpbs.
 • Ethernetkabels ondersteunen ofwel 100Mpbs of 1000Mpbs.
 • De meeste wifi routers (802.11g) kunnen snelheden van minstens 54 Mpbs aan.

Dus, is jouw internetsnelheid snel genoeg? En wat is een goede snelheid?

Hier wordt het moeilijk, aangezien er geen één specifieke goede snelheid is. De snelheid die het beste voor jou werkt hangt af van meerdere factoren, zoals hoe je het internet gebruikt, welke soort websites je bezoekt en hoeveel je download en upload. Bijvoorbeeld, als je slechts enkele keren per dag nieuwssites bekijkt, het weer opzoekt of je e-mail gebruikt, heb je niet noodzakelijk dezelfde snelheden nodig als een gebruiker die veel foto's upload, Netflix dagelijks bekijkt en graag online spelletjes speelt.

Hoe download- en uploadsnelheden meten


Jouw ISP adverteert bepaalde download- en uploadsnelheden, maar dat wil niet zeggen dat jouw internet constant beschikbaar zal zijn aan deze snelheden. De factoren die we hierboven vermeldden, kunnen de snelheid vertragen, dus het is belangrijk dat je manueel je internetsnelheid test.

Met Speedcheck krijg je real-time metingen van de exacte snelheden die je bereikt. Speedcheck biedt data aan over zowel je download- als uploadsnelheid, wat belangrijk is om de oorzaak van verbindingsproblemen op te sporen.

Met Speedcheck, duurt het slechts enkele seconden om internetsnelheden te testen. Als je vermoedt dat jouw snelheden vertragen tijdens de dag, voer dan meerdere testen uit. Speedcheck houdt alle resultaten bij, zodat je altijd toegang hebt en ze in de toekomst ook kan herbekijken. Trage snelheden kunnen enkele vaak voorkomende problemen verklaren en vaststellen dat het probleem een snelheidsprobleem is, kan helpen bij het oplossen van de problemen die je ervaart.

Downloadsnelheden, uploadsnelheden, en waarom ze belangrijk zijn


We hebben al een beetje gesproken over internetsnelheden, en nu zal je allicht al begrijpen dat hogere snelheden zorgen voor sneller surfen en een betere algemene internetervaring. Maar wanneer je de oorzaak zoekt van een trage verbinding en je merkt dat je een internetsnelheid test moet uitvoeren, zal het goed van pas komen dat je wat meer weet over internetsnelheden en hoe ze jouw surfen beïnvloeden.

Wanneer we spreken over 'internetsnelheden', spreken we eigenlijk over twee snelheden: download en upload.

Downloadsnelheid verwijst naar hoe snel je computer in staat is om informatie te downladen van het internet. Wanneer je kijkt naar een video, een website opent (voornamelijk een die veel foto's bevat), of een document download, je downloadsnelheid bepaalt hoeveel tijd elke taak in beslag neemt.

Uploadsnelheid anderzijds, verwijst naar het proces waarbij je materiaal upload van je computer naar het internet. Wanneer je een foto, document of video upload naar een website of e-mail, zal jouw internet speed beïnvloeden hoe lang dit zal duren.

Wanneer je surft op het internet, bestaat het meeste van wat je doet uit downloaden, eerder dan uploaden. Hierdoor bieden heel wat ISPs pakketten aan waarbij de downloadsnelheid groter is dan de uploadsnelheid.

De gemiddelde internetgebruiker zal niet erg afhangen van uploadsnelheden, maar er zijn heel wat mensen waarbij het wel belangrijk is. Als je bijvoorbeeld werkt met grote bestanden, zoals foto's of video's, en vaak grote hoeveelheden van deze bestanden upload, kan je een provider nodig hebben die snelheden aanbiedt die hoger liggen dan gewoonlijk.

Hoofdstuk 3:

Verbindingen, Modems en Routers

Jouw internetverbinding heeft een belangrijke invloed op hoe snel je internet zal werken. Met zoveel verschillende verbindingstypes waar je kan uit kiezen, hebben we een overzicht gemaakt van al wat je moet weten bij het maken van een weloverwogen besluit. Maar internetverbinding is niet al wat telt - je hebt ook een router nodig die in staat is om te gaan met de snelheden die worden aangeboden door jouw internetverbinding. We hebben wat tips inbegrepen die je helpen bij het kiezen van de juiste router voor jouw behoeften zodat je niet onbedoeld jouw internet vertraagt.

Modems en Routers

Soorten internetverbinding


Weet je nog hoe we aanhaalden dat jouw computer kan verbinden met het internet op verschillende manieren? Deze soorten internetverbinding kunnen ook de snelheid en functionaliteit van jouw internet beïnvloeden. Sommige ISPS bieden slechts een of twee soorten verbinding aan, dus moet je de voor- en nadelen van elke methode begrijpen.

 • Dial-up
  Dial-up was vroeger de meest voorkomende soort internetverbinding, maar is nu aan het verdwijnen. Dial-up verbindt met het internet via je telefoonlijn, en belt eigenlijk een telefoonnummer om te "bellen" naar het internet. Je hebt een modem nodig en dial-up is heel erg traag. Daar komt nog bij kijken dat je je vaste telefoon niet kan gebruiken wanneer je het internet gebruikt.
 • DSL
  Een Digital Subscriber Line (DSL) laat toe dat je zowel het internet als je telefoon tegelijk kan gebruiken. DSL is erg populair in steden, maar je vindt het minder vaak in landelijke gebieden. Het is nu de meest voorkomende optie voor internet.
 • Kabel
  Met een kabelverbinding verbindt je computer met het internet via je televisiekabel, in plaats van je telefoonlijn. Dit betekent dat je zowel je telefoon als internet op hetzelfde moment kan gebruiken, en dit leidt ertoe dat kabel een populaire optie is als internetverbinding.
 • Fiber
  Glasvezeloptica groeit snel in populariteit, voornamelijk omdat het opmerkelijk sneller is dan andere internetverbindingen. Het is vooral populair in steden, maar is grotendeels niet beschikbaar in landelijke gebieden.
 • wifi
  Draadloze verbindingen zoals DSL, kabel of fiber, sturen radiosignalen uit tussen toestellen. Dit zorgt voor een hoge snelheidsverbinding, en is gebruikt om hotspots te maken in bibliotheken, restaurants en andere openbare gebouwen. Je kan, uiteraard, ook in je privé-omgeving een wifi hotspot aanmaken./li>

Doordat sommige verbindingen sneller zijn dan andere, is het belangrijk om te kiezen voor de snelste soort verbinding die in jouw locatie beschikbaar is om jouw internetsnelheid te optimaliseren.

Het gebruik van draadloze routers


Jouw computer verbindt met jouw ISP en dat geeft je toegang tot het internet. Eenvoudig, niet? Wel, als je besluit om een draadloze router te gebruiken om een wifi signaal thuis of op het werk aan te maken, voegt dat een extra moeilijkheidsgraad toe aan de installatie - en extra plaatsen waar het fout kan gaan, en je internet kan vertragen. Toch zijn er heel wat redenen om een draadloze router in je huis te gebruiken.

Eenvoudig gezegd, een draadloze router geeft je flexibiliteit in hoe je het internet in je huis gebruikt. Zonder dergelijke router, moet je computer rechtstreeks met de modem verbinden via ethernetkabel. Je bent letterlijk verbonden met de modem, dus als je een laptop gebruikt kan je niet vrij rondwandelen terwijl je het internet gebruikt. Met een router kan je meerdere toestellen, zoals laptop, telefoon en tablet tegelijk verbinden met het internet. (De meeste ISPs bieden modems aan die ook draadloze routers zijn, dus je moet mogelijk geen aparte router kopen als dit het geval is).

Draadloze routers zijn geweldig om verschillende redenen, maar hun functionaliteit kan beïnvloed worden door verschillende factoren die je in het achterhoofd dient te houden:

 • Afstand - hoe verder je van de router bent, hoe zwakker de verbinding zal zijn. Als je een groot huis hebt, kan je meerdere routers installeren om je te helpen met dit probleem.
 • Obstakels - als er muren of andere objecten het pad van de router naar jouw toestel verhinderen, zal je wifi bereik worden ingeperkt. Als je twee of drie kamers verwijderd bent van de router kunnen meerdere muren het bereik beperken, en kan het er zelfs voor zorgen dat je niet met het internet kan verbinden.
 • Radiofrequentie storing - Als je ooit het internet gebruikte en plots zag dat de snelheid daalde toen iemand de magnetron aanzette, dan heb je te maken gehad met radiofrequentie storing. Omdat je router gebruik maakt van radiogolven om data te ontvangen en verzenden, kunnen andere elementen in de omgeving die ook radiogolven maken of gebruiken - zoals je magnetron - de router en internetsnelheid verstoren.

Als je een router moet kopen, kies dan voor de optie die bij jouw behoeften past. Routers worden niet allemaal hetzelfde gemaakt en de router kan ook je download- en uploadsnelheid beïnvloeden, en mogelijk je computer vertragen.

Routersnelheden worden gemeten in megabytes per seconde (Mpbs); hoe hoger de rating, hoe sneller de router. Je zal routers vinden met snelheden die variëren van 54 Mpbs tot hogesnelheidsrouters die pronken met snelheden hoger dan 1 Gbps (1.000 Mpbs).

Hoe belangrijk is de snelheid van de router? Wel, het hangt er wat van af. Een router kopen met een beduidend lagere snelheid kan je internetverbinding vertragen. Echter, een router kopen die hogere snelheden aanbiedt dan de internetverbinding die jouw ISP aanbiedt, zal je verbinding niet versnellen. Kortweg, je koopt het best een snelle router, maar denk eraan dat een hogesnelheidsrouter je internet niet zal versnellen, als je ISP niet dezelfde snelheid kan aanbieden.

Er is ook een andere factor die je moet overwegen bij het beoordelen van een router: de technologie standaard van de router. Draadloze netwerktoestellen, zoals routers, worden gemeten volgens technologie standaarden. Deze standaarden worden geïdentificeerd met de nummers 802.11, gevolgd door een letter. De nummer en letter combinatie wordt gebruikt om te bepalen welke specifieke technologie de router gebruikt en kan het snelheidsbereik waartoe de router in staat is, weergeven.

 • 802.11g is de basistechnologie die je zal zien in routers. Dit is een 2.4 GHz technologie. Omdat deze technologie vrij eenvoudig is, kunnen deze routers enkel snelheden aan tot 54Mpbs.
 • 802.11n is een stap hoger qua technologie. Deze 2.4/5.8 GHz technologie zorgt ervoor dat routers hogere snelheden kunnen halen, tot 600 Mpbs. 802.11ac is meer geavanceerde technologie. Deze 5.8 GHz technologie maakt routers veel sneller, zodat ze snelheden van 500Mpbs kunnen halen.

Als je de geschiktheid van routers voor jouw gebruik wil beoordelen, kan je het best recensies online lezen. Deze recensies kunnen een inzicht geven in de prestatie en snelheid van jouw router. Algemeen gesproken, kan je best de goedkopere, laag presterende routers vermijden, aangezien ze vaak problemen hebben met beperkte betrouwbaarheid en slechte prestaties. We gaan verder wat meer in detail over het oplossen van problemen met je router.

Hoofdstuk 4:

Waarom is mijn internet traag?

Traag internet is niet enkel frustrerend. Het probleem kan zo slecht zijn dat je internet nog amper functioneert. Als je werkt met ongewoon traag internet, kan je problemen zien opduiken zoals websites die niet correct laden, of video's die eeuwig blijven bufferen. Factoren zoals je ISP, de tijd van de dag waarop je surft en het toestel dat je gebruikt zijn allemaal factoren die de snelheid van je internet kunnen beïnvloeden. Hier is een overzicht van mogelijke oorzaken van traag internet.

Waarom is mijn internet traag?

Factoren die uw internet vertragen


Hoewel je misschien denkt dat je internetsnelheid prima is, zijn er andere factoren die je internet kunnen vertragen, wat kan leiden tot prestatieproblemen, traag ladende websites, video's die minutenlang bufferen, en andere mogelijke problemen.

 • Jouw soort internetverbinding. De dial-up snelheid verschilt sterk van de snelheden die je zal ervaren met een DSL, fiber of breedband verbinding. Sommige soorten verbinding kunnen slechts beperkte snelheden aanbieden, dus je moet weloverwogen jouw behoeften voor snelheid in acht nemen bij het kiezen van een verbinding die het meest geschikt is.
 • Jouw ISP. Elke ISP biedt verschillende abonnementen aan die verschillen qua upload- en downloadsnelheden. De snellere pakketten kosten vaak meer, maar zorgen ook voor een betere, meer betrouwbare surfervaring. Als je voortdurend trage snelheden ervaart die je internetgebruik beperken, kan upgraden naar een ander pakket het probleem verbeteren.
 • Tijdstip. Internetsnelheden neigen te dalen wanneer veel mensen het internet tegelijk gebruiken. Het is een vaak voorkomend probleem tijdens de werkdag. Je zal merken dat het internet terug normaal is wanneer internetgebruik minder gewoonlijk is, zoals laat in de nacht en heel erg vroeg in de ochtend.
 • Websites met veel verkeer. De hoeveelheid verkeer die een site ontvangt, kan de internetsnelheid die je ervaart tijdens het surfen naar de site beïnvloeden. Sites met veel verkeer kunnen traag zijn, en wanneer er plots een grote hoeveelheid verkeer is, kan de site zelfs crashen. Helaas is er niet veel dat je kan doen om dit probleem te verhelpen, je kan enkel geduldig zijn en de site op een later moment opnieuw bezoeken.
 • Jouw toestel. Je hebt misschien wel een snelle internetverbinding, maar als jouw toestel, zoals een computer, smartphone of tablet oud is of een virus heeft of een basismodel is met lagere verwerkingssnelheden, zal dit ook resulteren in lage internetsnelheden. Je computer upgraden of een andere computer in je thuisnetwerk zoeken, kan je helpen om te bepalen of dit de oorzaak is van het trage internet.

Problemen die u zal ondervinden wanneer internetsnelheden te traag zijn


Traag internet kan problemen veroorzaken bij het surfen. Deze problemen kunnen gewoon ergerlijke problemen zijn, maar als je internetverbinding echt traag is, kan je internet ook nog amper functioneren.

Je zal misschien enkele van deze problemen opmerken bij trage internetsnelheden:

 • Websites die niet of onvolledig laden.
 • Onvermogen om video's te streamen, of om Skype of Netflix te gebruiken. Video's kunnen ook een lange tijd bufferen en korrelig overkomen.
 • Grotere websites (vaak diegene met heel wat grote foto's) laden traag
 • Paginareactie is vertraagd wanneer je het vergelijkt met wat je typt of hoe je de muis beweegt

Als je deze problemen opmerkt, kan je bijna zeker zijn dat jouw internetsnelheid te traag is om jouw surfgedrag te ondersteunen.

Hoofdstuk 5:

Probleemdiagnose Internetverbinding

Wanneer je internet uitvalt, of je niet kan verbinden met een bepaalde website of internet niet goed laadt, moet je op zoek gaan naar de oorzaken van het probleem. Omdat er meerdere werkende onderdelen zijn die deel uit maken van je internetverbinding, en omdat er ook heel wat andere factoren zijn, zoals internetsnelheid en website functionaliteit die een rol kunnen spelen, moet je echt heel wat stappen doorlopen om potentiële problemen uit te sluiten.

Hier is een stapsgewijze gids voor het oplossen van problemen met traag of niet-functionerend internet.

Probleemdiagnose Internetverbinding

Tekenen dat u mogelijk een internetverbindingsprobleem heeft


Je zal allicht eerst een probleem met je internet opmerken, wanneer je niet met een website kan verbinden of je e-mail kan raadplegen. Misschien duurt het ongewoon lang om een website te laden, of ontvang je een boodschap dat de website niet kan worden bereikt.

Alvorens je op zoek gaat naar problemen met je internetverbinding, kijk eerst na of het niet de website zelf is die niet werkt. Websites kunnen crashen, dus kijk eerst de URL na en bezoek vervolgens andere websites om na te gaan of je hetzelfde probleem ervaart.

Je kan ook surfen naar downforeveryoneorjustme.com. Op deze website kan je de URL van de website ingeven en nagaan of ze ook effectief niet werkt, of dat jij diegene bent met een verbindingsprobleem.

Als ook andere websites niet laden, of als je een boodschap ontvangt dat er geen internetverbinding beschikbaar is of de site niet kan worden bereikt, dan heb je allicht een probleem met de internetverbinding.

Zo los je het op.

 1. Kijk de verbinding tussen je computer en je router na.
  Om te beginnen, zorg ervoor dat je internet correct is verbonden met de computer. Hoe probeer je te verbinden - via ethernet, of via wifi? Als je een ethernetkabel gebruikt, zorg er voor dat de kabel correct is aangesloten op zowel je toestel als de modem. Als je wifi gebruikt, ga dan naar de instellingen van je toestel en kijk naar je netwerkverbindingen. Zoek vervolgens naar een indicatie dat je computer is verbonden met een netwerk, en dat het netwerk beschikbaar is. Je ziet mogelijk een error boodschap of "Geen internet beschikbaar", wat aangeeft dat er een probleem is met het netwerk zelf, of met hoe je computer probeert te verbinden met het netwerk. Koppel je computer los van het netwerk en maak opnieuw een verbinding, soms kan dit het probleem oplossen. Als je nog steeds niet kan verbinden met het netwerk, moet je het IP adres van je computer of toestel nakijken. Je hebt eigenlijk twee IP adressen: een die je toestel identificeert met jouw modem of router, en een tweede die je modem met het internet identificeert. Als we spreken van het identificeren van jouw IP adres, verwijzen we naar de lokale IP die je toestel met je modem of router identificeert. Vraag je jezelf af “Wat is mijn IP?” geen probleem - het is eenvoudig om op te zoeken. Om het lokale IP adres van je toestel na te kijken, ga naar Instellingen. Kies vervolgens "Netwerk of wifi," en kies "Meer Informatie", waar je jouw IP adres zal terugvinden als je modem of router er een heeft toegewezen. Kijk na of het toegewezen IP adres geldig is. Het adres zou een serie van nummers gescheiden door punten moeten zijn, zoals 192.168.1.104 of 10.0.1.8. Als jouw adres 0.0.0.0 is, dan wijst dat op een ongeldig adres. Je zal het moeten vernieuwen of je IP adres opnieuw moeten configureren om te verbinden met het internet. Hoe je dit moet doen, hangt af van het soort internet netwerk.
 2. Zorg ervoor dat je router verbonden is met het internet
  Als je router niet verbindt met je modem of je internet, zal je computer ook geen verbinding kunnen maken. Kijk eerst na of alle kabels naar je router veilig aangesloten zijn in zowel de router als de modem (als de router en modem gescheiden zijn). Kijk vervolgens naar de lichten op je router en model. Een rood of geel licht, of een licht dat uit is, kan je wijzen op het probleem. Koppel nu de modem los en sluit hem weer aan. Dit helpt het systeem te resetten en kan soms verbindingsproblemen oplossen. Als je nog steeds niet kan verbinden, koppel dan je router los en sluit hem weer aan. Als je nog een andere router hebt, kan je ook proberen om ze te wisselen, om zo na te gaan of de eerste router zelf het probleem is. Kan je nog steeds niet verbinden? Probeer om je laptop rechtstreeks te verbinden met de modem met een ethernetkabel. Je kan ook best proberen om andere toestellen zoals een tablet of telefoon draadloos te verbinden. Als de andere toestellen verbinding kunnen maken, maar je computer niet, kan dat wijzen op een probleem met de draadloze kaart van je computer of met de instellingen van de computer. Als je echter enkel kan verbinden met je computer via een ethernetkabel, wijst dit op een probleem met het wifi-signaal dat door de router gemaakt wordt. Als je nog steeds niet met je computer of andere toestellen kan verbinden met de methoden die we hierboven aanhaalden, dan is het probleem mogelijk een panne bij je ISP. Bel hen even op en leg het probleem uit. Ze kunnen je dan vertellen of er een probleem is in jouw omgeving.
 3. Een opmerking over satelliet internet.
  Als jouw internet wordt voorzien via satellietverbinding, kan dit het oplossen van het probleem ingewikkelder maken. Satellieten kunnen beïnvloed worden door regen, sneeuw en zelfs bewolking. Als het internet vertraagt tijdens slecht weer, is het mogelijk dat de schuld ligt bij de weersomstandigheden. Je kan best nakijken of er iets je schotel belemmerd en opgestapelde sneeuw verwijderen. Hoe frustrerend het ook mag lijken, je kan echt beter wachten tot het weer opklaart alvorens op zoek te gaan naar problemen met je satelliet internet. Het is mogelijk dat de problemen verdwijnen wanneer het weer verbetert. Je ISP kan je ook informatie verschaffen over pannes in jouw gebied als je hen opbelt.

Hoe een trage internetverbinding versnellen


Als je te maken hebt met een trage internetverbinding, kunnen deze tips je helpen bij het opsporen van de oorzaak, en kan je helpen je internet weer te versnellen.

 • Voer meerdere internet speedtest uit tijdens de dag. Speedcheck bewaart automatisch alle resultaten van elke test, zodat je ze eenvoudig in de toekomst weer kan raadplegen. Deze internetsnelheidstesten kunnen je helpen om de daadwerkelijke snelheden waar je mee te maken hebt, te controleren en te begrijpen. Als de snelheden te laag zijn, dan kan het upgraden van je internet serviceplan of het aankopen van een nieuwe router helpen.
 • Beoordeel je router. Soms kan een trage of defecte router trage snelheden en verbindingsproblemen veroorzaken. Zorg ervoor dat je router niet te oud of verouderd is en dat het de snelheden aanbiedt die je nodig hebt. Indien je een andere router hebt, probeer je oude router hiermee te vervangen om na te gaan of dat een verschil maakt in de snelheid van je internet.
 • Beperk het aantal personen op je netwerk. Als er meerdere personen en toestellen het internet in je thuisnetwerk gebruiken, kan dit het internet vertragen. Wanneer telefoons, tablets, computers tegelijk gebruikt worden, hebben ze grotere snelheden nodig dan wanneer je slechts één computer gebruikt. Probeer het aantal toestellen te beperken om na te gaan of dit een verschil maakt. Indien ja, dan kan je misschien je internetpakket upgraden met betere ondersteuning voor meerdere toestellen.
 • Probeer het internet op verschillende momenten te gebruiken. Onthoud, tijdens drukke momenten in het internetgebruik kan het internet vertragen. Probeer je internet op verschillende momenten te gebruiken, wanneer er minder mensen online zijn, zoals laat in de nacht of vroeg in de ochtend.
 • Plan downloads strategisch. Als je een groot programma moet download, plan het zodat het vroeg in de ochtend gebeurt. Dit spaart je tijd en laat je toe om het internet gebruiken op het moment dat het op zijn snelst is.
Hoofdstuk 6:

Wat te doen als niets helpt

Soms, ondanks alle stappen hierboven, kan je je internetprobleem niet zelf oplossen. Hier zijn wat tips voor de volgende stappen die je kan ondernemen indien het probleem niet zelf op te lossen is.

Wat te doen als niets helpt

ISP Problemen


Als het probleem bij je ISP ligt, dan zullen de stappen voor het oplossen van het probleem niet helpen, aangezien er geen internet beschikbaar is voor je computer om te gebruiken.

Als je vermoedt dat je ISP de oorzaak van het probleem is, neem dan rechtstreeks contact met hen op. Algemeen gezien zal het sneller (en soms beter) zijn om persoonlijk naar het lokale kantoor te gaan in plaats van te bellen naar de klantendienst of technische ondersteuning. Dit is uiteraard enkel een optie als er daadwerkelijk een lokaal kantoor in de buurt is en als je hiervoor de tijd hebt.

Of je nu belt naar je ISP of naar het kantoor gaat, hou je toegewezen nummer (in verband met je vraag/klacht) goed bij. Je zal deze informatie nodig hebben indien je een nieuwe vraag hebt over het probleem en kan je tijd besparen bij toekomstige vragen.

Als je internet traag is voor meerdere dagen, bieden sommige bedrijven je een compensatie aan, maar hier zal je vaak zelf naar moeten vragen. Hou het aantal dagen bij waarop je geen bereik had en contacteer je ISP om een vergoeding aan te vragen.

Router Problemen


Vermoed je dat het probleem bij je router ligt? Heel wat routers hebben een garantie die mogelijk een vervanging dekt. Als je met een nieuwe router werkt, contacteer dan de fabrikant voor hulp, niet de winkel waar je de router kocht. Je moet mogelijk de volledige router vervangen, maar een fabrikant kan je ook aanbieden om de router te herstellen indien hij onder garantie is.

Wanneer je een router koopt, hou dan altijd het bewijs bij in geval je het nodig hebt tijdens de garantieperiode.

Mysterieuze problemen


Kan je nog steeds niet vinden wat er mis is met je internet, waarom de snelheden zo laag zijn of waarom je helemaal geen verbinding kan maken? Helaas zijn er heel wat kleine problemen die moeilijk te achterhalen zijn, zoals:

 • Verkeerde instellingen in je computer
 • Een netwerk dat niet correct is aangemaakt
 • Slecht functionerende draadloze kaarten
 • Slecht functionerende router of modem
 • en meer

Als je gefrustreerd bent en niet weet wat nu te doen, huur dan een IT bedrijf of specialist om je te helpen. Een IT expert kan naar je huis komen en op zoek gaan naar de oorzaken van je verbindingsproblemen. Ze kunnen ook je materiaal beoordelen en aanpassingen maken, alles correct installeren en suggesties maken zodat je de beste, meest betrouwbare prestaties in he thuisnetwerk haalt.(Dit geldt uiteraard ook voor bedrijven, indien je een probleem hebt met het internet op je bedrijf.)

Als je op zoek bent naar de beste IT ondersteuning, ga dan eerst langs bij je lokale computer reparatiebedrijf. Zij bieden mogelijk technische ondersteuning aan, indien niet kunnen ze je zeker en vast doorverwijzen naar lokale diensten. Nog steeds op zoek naar ideeën? Bekijk dan zeker de lokale bedrijven gids of Google voor wat hulp. Kleinere bedrijven zijn vaak meer betaalbaar en zullen ook vaker op huisbezoek komen, in tegenstelling tot grotere IT bedrijven.

Hopelijk hebben deze tips je geholpen om je traag internet te versnellen zodat je snel weer kan gaan surfen!

Veel geluk!